woensdag 14 december 2011

Tuinontwerp: voorontwerp.

Het tuinontwerp begint vorm te krijgen...
De grote lijnen had ik al op een vorig ontwerp getekend, toen de serre nog voor een stuk gerecycleerd ging worden en er nog geen ren voor Luka voorzien was. Omdat ik wel redelijk tevreden was van dat ontwerp heb ik in die lijn verder gedacht.


Hier de voorafgaande brainstorm.


Het ontwerp zelf staat onderaan (klikken voor grotere afbeelding), ik hoor graag jullie opmerkingen, bedenkingen, ideeën,... Wie weet wat heb ik over het hoofd gezien! 'k Hoop dat het een beetje duidelijk is, mits ik het met potlood op het plan heb getekend en daarna ingescand...


Oriëntatie: Oosten


Vaste elementen zijn:
 • De houtschuur: dit is een schuur die al bestaat, hier moeten we enkel iets vinden voor de ondergrond, mits dat nu mulle zand is. Ik dacht hiervoor aan paletten. De constructie van deze schuur is goed, daarom willen we die sowieso behouden, enkel de metalen panelen gaan eraf, zodat de wind zijn werk kan doen met het drogen van het hout. 
 • De grondwaterput: deze stond oorspronkelijk in de serre. In eerste  instantie wou ik hier rond ook de nieuwe gerecycleerde serre bouwen,  maar in een kleine serre verlies je zo veel plaats aan de pomp enzo. In het nieuwe ontwerp, gaat dit dus een element in de tuin worden. Bjorn gaat hierrond een constructie bouwen, zodat de pomp beschut staat, maar we ze in de winter toch redelijk eenvoudig kunnen afbreken.
 • De garage: deze willen we na verloop van tijd of vervangen of bekleden met hout, maar het is gewoon handig om bergplaats/garage/werkhuis/binnenhok voor Luka te hebben, dus dit blijft.
 • De ren van Luka: Omdat we willen dat Luka zelf kan kiezen of hij binnen of buiten wil zitten als we weg zijn, willen we dat hij een volwaardig binnen-en buitenhok krijgt. Vandaar dat we ons werkhuis gedeeltelijk opofferen ('t is te zeggen, we gaan gewoon moeten zorgen dat we alles goed opruimen, zodat Luka niks kan kapot bijten. Voor de rest komt zijn hondenhok hier ook en dat is de enige ruimte die we echt moeten opofferen...) En omdat hij ook buiten moet kunnen is het vanzelfsprekend dat zijn buitenren in het verlengde van de garage ligt.
Voor de rest heb ik eigenlijk kunnen kiezen:
 • Het terras lag al snel vast, omdat dat leuk is om aan huis te hebben. Ook omdat dit nu al verhard is, dit zal naar verloop van tijd eventueel vernieuwd worden, omdat het nu gewoon beton is en zeg nu zelf, dat is niet zo mooi... (Wie weet valt het in't nieuwe ontwerp wel mee...) Ook omdat ons huis hoger ligt dan de tuin is het praktisch om dit zo te houden. Ook de plantenbak tegen de garage blijft waar hij is, hier zullen veel gebruikte tuinkruiden en aardbeien komen die tegen schaduw kunnen...
 • De pergola die Bjorn zo graag wil komt vanzelfsprekend boven het zitgedeelte van het terras. Ik wil de pergola aan het huis laten vertrekken omdat er uit de muur ijzeren haken steken waarin perfect een balk past en het me dan leuk leek om dit dan zo door te trekken. Hier kunnen we eventueel vanalles leuks aanhangen...

 • Dat de poort in het verlengde van de achtergevel zou komen was ook snel gekozen. Het stuk links langs het huis, zou toch een dode hoek zijn, dus meer naar voor plaatsen lijkt ons in eerste instantie zinloos. Ook willen we dat we met een remork tot in de tuin geraken, dus tot langs het terras. Het stuk langs het terras word afgesloten met een haagje en op deze plaats komen eventueel grasdallen waartussen ik een bloemenweide kan zaaien of gewoon kiezels of iets dergelijks... Hier twijfel ik nog over...
 • Ik vind een paadje dwars door de tuin, de tuin in 2 splitsen en dat vind ik geen leuk idee, dus ons padje vertrekt langs de linker (noordelijke) zijkant, deze gaat afgebakend worden met een gemengde haag tot ongeveer aan de grondwaterput en van daaruit zullen er verschillende paadjes naar achter toe lopen.
  Waarom een gemengde haag? Wel omdat dat ecologisch gezien veel interessanter is => We vinden dat gewoon mooi; Minder kans op ziektes; Interessant bij wisseling van seizoenen; Elke plant trekt verschillende soorten aan, dus voor elk vogeltje wat wils, ook zal de ene struik voor eten zorgen en de andere voor nestgelegenheid, ideaal toch!
 • De kruidenspiraal wil ik dicht bij huis, zodat we kruiden kunnen gaan knippen als we die nodig hebben in de keuken en dan moet dat kunnen zonder onze voeten vuil te maken, dus deze komt vlak achter het terras. Aansluitend hieraan komt een kruidentuin. 
 • Het mini boomgaardje (het gaan vooral halfstammetjes worden) komt links achter en het groententuingedeelte (met mandalatuin en vertakkingtuin)komt meer rechtsachter, zodat het groententuingedeelte mooi op het zuiden ligt en de boompjes ook als buffer naar de noordkant zorgen. Het idee erachter is dat de boompjes dus de warmte een beetje bijhouden en alles wat veel licht nodig heeft, genoeg licht kan krijgen. Omdat ik geen rechthoekige afbakeningen wil, gaan deze 2 in elkaar overvloeien (m.a.w. geen of weinig gras tussen de boompjes). M.a.w. hier wordt het principe van een bosrand gecreërd met alleen maar eetbare planten. Ik wil hier ook met gildes gaan werken.
 • Een grasveldje waar een droogmolen op zou passen komt tussen de kruidentuin, Luka zijn ren en de boomgaard/groententuin. Niet te groot, zodat ik niet te veel gras moet afrijden en me bezig kan houden met leukere dingen, zoals onkruid wieden. Inderdaad dat doe ik liever dan het gras afrijden!
 • De serre vond ik al wat moeilijker, waar zet je een serre die je nog niet hebt en waar je nu weer alle richtingen mee uit kan... Om eerlijk te zijn, had ik in eerste instantie de neiging om ze op dezelfde plaats te zetten, qua bebouwing bracht dat wel wat evenwicht, maar het heeft ook nadelen. Ik wil dat ze met de schuine delen van het dak naar het Oosten staan, zodat ze meteen 's ochtends al wordt opgewarmt en de avondzon ook nog meekrijgt, zodat ze lekker lang ook warm blijft. Omdat links onze mini-boomgaard komt en onze "groententuin" rechts, leek het me logisch dat ook de serre rechts komt, zodat ze geen hinder heeft van de schaduw van de boompjes. 
 • Nog een moeilijke vond ik de vuurplaats. Deze mag niet te dicht bij huis, maar 't zou ook niet leuk zijn als ik de plantjes moet redden aan een verbrandingsdood... Dan denk ik ergens op het stukje gras dat nog overblijft, maar dat is dan weer niet praktisch om het gras af te rijden, dus dan moet ik misschien een kleine zitplaats creëren met een verharding van witte zand ofzo (al vraag ik me af of dit een goed idee is, omdat we ook al van plan waren een zandbak-hondentoilet te maken voor Luka?) 't Moet vooral een gezellig plaatsje zijn, waar we in de zomeravonden kunnen gaan zitten... Zoiets ongeveer: 

 • Dan het insectenhotel/vogelvoederplaats wou ik OF op een centrale plaats, zodat vooral dan de insecten hun weg naar alle lekkers in de tuin vinden OF helemaal achteraan, als afsluiting met de composthoek (in de vorm van een muur dan). Ik denk dat het een beetje van beiden gaat worden. Sowieso wil ik op verschillende plaatsen nog vogelhuisjes of kleine exemplaren van insectenhotels hangen. 
 • De composthoek is nu al achteraan en dat willen we zo houden, vlak langs de houtopslag, handig als we bruin materiaal moeten opslagen om zo nu en dan bij op onze compostbak te doen (al vermoed ik dat de dagelijkse portie vuile kattenbakvulling daar ook al wel goed dienst voor doet? Voor alle duidelijkheid onze kattenbakvulling is van hout of maïs gemaakt en dus composteerbaar!!). Ik wil de composthoek ook weer afsluiten met of een haag of een houtwal.
Volgende zaken moet ik nog verder uitwerken:
 • Watervoorziening => Hoe en waar ga ik regenwater opvangen? Misschien toch nog ergens een andere waterpartij buiten deze aan de kruidenspiraal? Eventueel een kleine waterzuivering integreren?
 • Planten => Welke planten/bomen/struiken en waar? Welke gildes?
 • Hoe ga ik de aanleg aanpakken? In fases of overal een beetje beginnen?
 • Welke materialen ga ik gebruiken? => Liefst zo veel mogelijk gerecycleerd en/of herbruikbaar (cradle to cradle)
 • De voortuin want daar geraak ik helemaal nog niet uit hoe ik die wil.
 • ...

0 reacties:

Een reactie posten