vrijdag 23 maart 2012

(Inge)wikkel(de)shirt.

Ondanks we het super druk hebben met de tuin en in huis, vond ik het hoog tijd om nog eens achter het naaimachine te kruipen.
Eentje uit de burda van maart 2012.
Ik vond het er wel leuk uitzien en wist ook meteen met welk stofje ik aan de slag zou gaan.

Hier vond ik een manier om op een 'makkelijke' manier de zomen aan m'n patronen te krijgen, namelijk met de  naaimachine. 
Na 1 patroondeel volledig zo gedaan te hebben, heb ik de rest gecombineerd gedaan. Bij lange rechte lijnen en kortere scherpe bochten, vind ik het handiger om het gewoon met de hand uit te tekenen en uit te knippen. Bij licht gebogen delen, was het naaimachine wel handig. 't Grootste nadeel ervan is, het maakt veel lawaai! En op lange rechte stukken duurt het gewoon te lang naar mijn goesting...

Ik heb wel gemerkt, dat ik het al lang niet meer zo eng vind om mijn schaar in de stof te zetten. Niet twijfelen, gewoon knippen... ;)

Ik hoopte de wikkelshirt sneller in elkaar gezet te hebben dan gelukt is, maar dat was buiten mijn naaimachine gerekend. Het is een zeer fijne tricot en om 1 of andere reden heeft mijn stoftransport niet goed zijn werk gedaan en was mijn naaimachine de stof gewoon aan't "opeten", grwww. Geloof me vrij, 'k heb hard gevloekt! Eerst een poging gedaan om de stof er voorzichtig uit te trekken, wat niet lukte. Daarna uit al mijn frustratie het er gewoon hard uit getrokken, met 2 kotjes in de stof als gevolg. Héél frustrerend! Gelukkig was't in de hoek, dus 'k heb het opgelost, door de naad iets groter te nemen, zodat de kotjes in de naad zouden vallen. Het zou niet echt een probleem geven, omdat het onderaan was en dan de strikband gewoon een centimeter hoger zou komen. Daarna heb ik het nog een aantal keer voor gehad, gelukkig zonder meer kotjes als gevolg. Na de 3de keer dacht ik dat het misschien aan de naald kon liggen, maar toen ik mijn fijnste stretchnaald gebruikte, was't nog van dat. Daarna dacht ik misschien dat de draadspanningen niet goed waren afgesteld of de naaivoetdruk niet goed was. 't Is me een raadsel, 'k hoop dat ik er nog een antwoord op vind.
Bjorn z'n werkbroek was kapot, waardoor ik dat ook nog ff tussendoor gedaan, want'k was toch al aan't naaien...
Hierdoor heb ik er een paar avondjes langer aan gewerkt en meer gevloekt dan gehoopt.

De figuurnaden vond ik met dit stofje ook zeer moeilijk. Eigenlijk was het stofje gewoon moeilijk om te werken, zeker voor een beginnend naaister zoals ik. Het voordeel is, dat omdat het een zeer rekbaar stofje is, die foutjes en/of ongelijkheden wel verdoezeld worden. Maar toch! 'k Heb me toch alvast voorgenomen om volgend jaar gewoon op naailes te gaan, in de hoop dat ik daar wat trucjes leer om zulke zaken goed te doen.

En dan was ik aan de laatste loodjes begonnen met de dubbele naad en dan breekt die naald toch niet zeker!! Ook vind ik achteraf gezien de naad met dubbele naald ook niet zo geslaagd, ik had er beter een zigzagsteek ofzo gebruikt :( In ieder geval, 'k had er ff genoeg van + ik moest om een nieuwe naald gaan, dus dit projectje is eventjes opgeborgen tot ik in de winkel geraak...
0 reacties:

Een reactie posten