zondag 18 maart 2012

De stoof.

Bjorn heeft vrijdag 3 weken geleden verlof genomen om de schouw af te breken. Jammer genoeg zijn er een paar marmeren stenen gebroken en kunnen we de schouw niet meer verkopen. Alé, zo jammer vind ik het niet, want't is wel een mooie zwarte steen en nu kunnen we deze zelf hergebruiken (in de tuin of in huis). Met het afbreken van de schouw hebben we bijna 2 kruiwagen vol roet en vuiligheid uit de schouw gehaald, er zat nog meer in, maar daar konden we verder niet aan. Maar't zag zwart genoeg, de poetsvrouw heeft hard mogen werken om alles weer proper te krijgen, nadat wij ook al 2x gepoetst hadden. De dag nadat de poetsvrouw geweest was en het huis terug proper was, stond ik op en rook de living raar, zurig. Ja ja, de rest van vuilighei, waar we niet aan konden, was ook naar beneden gekomen. De vloer rond de schouw zag weer mooi zwart, grrrw. MAAR, bij het proper maken voelde ik het trekken. Joepie, de schouw trekt, dus de schouw zou niet te vuil meer zien voor de schoorsteenveger!

Diezelfde vrijdag als Bjorn de schouw afgebroken heeft, zijn we ook tegels gaan kiezen. Ik had iets in gedachte, maar't is iets helemaal anders geworden, maar'k ben zeer tevreden (en dan maar wachten tot ze geleverd werden). Ook zijn we bij de lokale houthandel gaan kijken of ze er eiken balken hadden die eventueel als schouwmantel zouden kunnen dienen, gevonden en goed bevonden, deze zijn we dan een week later gaan halen. In de tussentijd heeft Bjorn de muur gecementeerd (alé, ingesmeerd met B12).

Bjorn hadook meteen een afspraak gemaakt met de schoorsteenveger en iemand die gaten boort. Die zouden 10 dagen later komen, dus zo kon de B12 goed uitharden. Zo hadden we ook nog een weekendje tijd om verder te doen in de tuin.

Er werd een gat geboord en de schoorsteen werd geveegd. De schoorsteenveger zei ons dat onze schouw heel goed trok en dat we in't oog moesten houden of ze niet te hard trok, want dan konden we er best een regelaar opzetten.

De zaterdag daarop heeft Bjorn getegeld, terwijl ik verder bezig was in de tuin, tegen het einde aan heb ik hem nog geholpen met het slijpen van de tegels. 's Maandags kwam ik thuis en was Bjorn bijna klaar met de tegels in te wassen en dat terwijl hij aan't koken was. Ja, ja, mijn ventje kan 2 dingen tegelijk!

Daarna de schouw op zolder nog gecontroleerd en de schouwen die geen dienst doen, dicht gemaakt, zodat er geen valse trek kan ontstaan.

En toen... Hadden we een stoof. Onze Gust vindt het boeiend, onze Luka trekt er zich niks van aan en ligt rustig te slapen, onze Wilber vindt het maar niks en loopt te mauwen... Maar zo kennen we ze wel :)

De eiken balk die boven de tegels moet komen, ligt thuis, maar ik moet hem nog helemaal schuren, dus dat gaat nog wel ff duren...

2 reacties:

  1. Ziet er een super gezellige stoof uit. Je zou het bijna jammer gaan vinden dat het lente is ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Idd, gelukkig zijn de avondjes nog fris genoeg ;)

      Verwijderen