dinsdag 17 april 2012

Luka: en oefenen maar.

Ik was vol motivatie begonnen aan de hondenschool en Luka leert ook zeer snel, maar we verveelden ons er altijd en dan werd onze Luka vervelend. Hij begon op te springen, in z'n lijn te bijten, kortom op vervelende manieren aandacht te vragen. Dan kreeg je situaties waar alle trainers op u staan te kijken en dan met oplossingen komen aandraven, allemaal met een andere, waardoor ik en onze Luka helemaal in de war waren en het 'probleem' blijft bestaan. Logisch ook, want zijn vraag om aandacht wordt beloond met, oh ja, aandacht! Het echte probleem uit zich vooral ook op de trainingen, thuis krijg ik hem onmiddellijk gecorrigeerd, door hem te negeren en/of weg te lopen. Maar dat gaat natuurlijk niet op de training.
Nu sinds een paar maanden, begint hij dit gedrag ook te vertonen als er bij een wandeling bijvoorbeeld iemand de weg vraagt. Dit krijg ik dan ook niet opgelost. Laatst toen we bij de dierenarts in de wachtzaal zaten, begon hij dit gedrag ook te vertonen, grrr. En als we met de katten spelen, komt hij er meestal ook tussen (al begint dat al te beteren). Iets waar ik moet op werken dus, maar'k weet niet goed hoe, want dit gedrag is er maar af en toe en'k kan het ook moeilijk uitlokken.
Ik vermoed dat we vooral de "rangorde"-regeltjes thuis wat consequenter gaan moeten toepassen. 't Probleem is dat Bjorn lak heeft aan regeltjes en dat allemaal zever vindt. Dus hem ga'k nog moeten overtuigen. In situaties op straat ga ik proberen het commando "af" te geven, zodat hij zich daar op moet "concentreren". Als hij braaf is, kan ik hem belonen. En hem blijven negeren, als hij op die manier aandacht vraag, ook al is dat heel moeilijk als hij opspringt. Fingers crossed dat het helpt.

Soit, om terug te komen op de hondenschool. In de puppyklas had ik al helemaal geen goed gevoel bij de aanpak van de lessen. In de voorbereidende A leek het al iets beter, maar door ons 'probleempje' vertrok ik op den duur al niet graag meer, waardoor ik begon te merken dat ik alsmaar excuses zocht om niet te moeten gaan. Kortom ik voel me niet goed in deze hondenschool en heb dus besloten om niet meer te gaan. Ik zal het hem zelf wel proberen aan te leren. Als het me zelf dan niet lukt, ga ik gewoon op zoek naar een andere hondenschool. Maar de basiscommando's kent hij al en we proberen minstens een kwartier per dag  te oefenen en ook nog eens tussen het wandelen door, dus'k heb er alle vertrouwen in dat het wel goed komt. Ook heb ik een boek 'Clickertraining: De vier geheimen van supertraining' besteld, Waarmee ik hoop te leren hoe ik hem op een correcte manier nieuwe commando's aanleer.Het enige jammere aan alleen oefenen is dat er dan geen andere honden zijn, al mogen ze op de hondenschool natuurlijk ook niet met elkaar spelen. Ik vind dat er nood is aan meer hondenuitlaatpleintjes!!
1 reacties: