zondag 19 februari 2012

Een houtstoof.

We wisten al langer dat we ooit een houtstoof willen, vooral voor de gezelligheid, maar ook om de stookkosten wat te drukken (alhoewel dat hout ook niet goedkoop is natuurlijk, maar daar vinden we wel wat op).
Met deze koude weken, hebben we de chauffages niet te hoog durven zetten, omdat we schrik hadden dat onze CV de mazout zou opzuipen en na een paar financiƫle tegenvallertjes van vorige 2 maanden, kunnen we ons echt niet nog een tank vol veel te dure mazout permiteren. Dus hebben we de knoop doorgehakt, we zouden de CV ketel vervangen en die houtstoof mocht al snel komen. Een paar 2de handssites afgezocht en meteen dit exemplaar op de kop getikt:'t Is misschien geen stoof met een super hoog rendement, daar hebben we het geld ook niet voor momenteel, maar we vonden ze vooral mooi en toen we gingen kijken, was ze mooi aan't branden, waardoor we niet echt lang getwijfeld hebben.
Een stoof kopen, houdt ook in dat onze schouwmantel met mooie spreuk "eigen haard, goud waard' en Limburgs wapenschild afgebroken moet worden.We hebben een beetje getwijfeld:
- Vuurvaste gyproc en verven (met heel veel kans dat we de streep gingen blijven zien)
- Het onderste deel tegelen
-De volledige schouw tegelen

Tegelen heeft (hopelijk) als voordeel dat de tegels een deel van de warmte die naar achter straalt bufferen. Deze warmte zal dan achteraf terug vrij gegeven worden en dat leek ons wel een leuke extra. En Bjorn is een manusje van alles en kan tegelen, dus optie 1 viel al snel af. Wij zijn nu dus officieel op tegeljacht.

Ook dachten we dat de schouw aan een kleine renovatie toe was. Deze schouw is even oud als het huis, dus van 1960 en zal in den beginnen we gebruikt zijn, maar ik vermoed dat er geen kachel meer staat vanaf de vorige bewoners een verwarmingsketel hebben, dus van 1985. Met andere woorden, we vertrouwen niet zo goed op de schouw zoals ze nu is, dus we hebben alvast offerte gevraagd bij een aantal schoorsteenvegers die ook rookkanalen plaatsen. We dachten dat er een dubbelwandige felxibele in zou moeten, want de schouw maakt op zolder een knik en komt dan samen met een andere schouw in de schoorsteen uit... Maar de schoorsteenveger heeft ons gerust gesteld. "Zo'n goei schouwen als toen maken ze niet meer" zei hij. Op het eerste zicht lijkt ze dus tip top in orde te zijn, dus we gaan ze laten poetsen en indien ze toch niet meer goed zou zijn, kunnen we er nog altijd een rookkanaal laten plaatsen.

0 reacties:

Een reactie posten