maandag 20 mei 2013

Lentekleedje.

Ik had zin in een nieuw jurkje. 'k Had nog een stofje liggen van 1m50 waarmee ik dat kleedje wou van maken. Ik vond het stofje bij koning uil. Het was toen in de 'solden'. Ik vond de kleurtjes helemaal geweldig!

Het patroontje haalde ik uit de special bij de knipmode van maart 2013.

't Is het rechtse kleedje
Enige probleem, volgens knip had ik 2m15 nodig? Maar ik wou het plooistuk langs de achterkant helemaal niet, dus dat kon ik al weglaten en'k vond het ook een leuk idee om het plooistuk in de andere stofrichting te nemen, ik tekende mijn patronen over en begon te passen op de stof. Met het plooistuk in de andere stofrichting, kreeg ik alles netjes uit mijn lap van 1m50. Ik was echter iets te snel geweest... Nadat ik mijn stof geknipt had, merkte ik dat de stof een beetje scheef getrokken was. En met zo'n klein motiefje dat min of meer in lijnen loopt, valt dat behoorlijk op... Wat nu?? Wat trekken aan de stof en zorgen dat de lijntjes mooi overeenkomen en dan knippen we het patroon wat bij en hopen we dat het allemaal goed komt.. Daarna knippen we het papieren patroon ook bij, zodat we de voering ook op dezelfde manier kunnen knippen.


Alle patroondelen op mijn paspop gespeld en gelukkig heb ik toch niet té veel moeten afknippen, zodat alles nog wel zou lukken. Ik ben begonnen met de nepen aan te passen, vooral bij het voorpand waren deze veranderingen behoorlijk. Deze verandering ook op de patroon geschreven. Jammer genoeg kwamen de nepen van het bovenstuk niet meer mooi overeen met het rokpand, maar acht, met het druk motiefje hoop ik dat het niet te hard opvalt... Bij het achterpand heb ik hier wel rekening mee gehouden. Hier werd de neepbreedte van de bovenstukjes kleiner gemaakt.
Nog een verandering ten opzichte van het origineel is dat ik de rits middenachter heb gemaakt, in plaats van de zijnaad. Ik heb echter de ritslengte die in de handleiding stond gekocht. Toen ik alle panden in elkaar gezet had, merkte ik dat dit een beetje te kort was, ik kreeg het kleedje niet meer aan op m'n paspop. Oh nee!! Maar toen ik zelf paste, kreeg ik het gelukkig wel aan. 'k Ga het wel altijd langs boven moeten aandoen, maar dat is bij een rits in de zijnaad ook... 'k Begon te twijfelen: zo laten, de rits toch in de zijnaad zetten of een nieuwe langere rits gaan halen en vervangen...
De reden dat ik de rits liever middenachter heb, is dat dan de zijkanten vrij zijn om desnoods verder in te nemen indien nodig. Dit is dikwijls nodig bovenaan, door mijn niet zo grote boezem. Deze keer was dit niet nodig, want omdat ik de patroondelen al wat kleiner had moeten maken door de scheve stof, was er daar al genoeg weg... Nog een reden is, dat het makkelijker is om de voering af te werken, die stik je dan mooi aan de rits en kan je dan mooi keren... 'k Heb er enkele nachten over geslapen... En omdat ik in de winkel niet onmiddelijk een langere rits vond in de juiste kleur besliste ik het gewoon zo te laten.


NOOT AAN MEZELF:
- De stofrichting altijd controleren voor je de patronen uitknipt!! En trekken aan die stof, tot de stof weer recht ligt!
- Indien je een rits van zijnaad naar middenachter verplaatst, een langere rits kopen!

0 reacties:

Een reactie posten