zondag 27 januari 2013

Jasmine.

Zoals eerder al vermeld het ik sinds kort een aantal Colette patroontjes in m'n collectie. Ze stonden al een tijdje op m'n verlanglijstje en met de opening van het stoffenhuis, een nieuwe stoffenwinkel in Bree, heb ik me meteen enkele aangeschaft.

 Ik begon met de 'Jasmine', vooral omdat dit een beginner patroon is en ik toch nog eerder een beginner ben dan gevorderd :)
Eerst en vooral wil ik iets vertellen over de patronen. Het patroontje zit in een kartonnen kaftje waaraan een boekje met instructies vast zitten. Het patroon is op patroonpapier gedrukt en het papier is zo dun dat ik schrik had om het te scheuren. Ik denk dat het in feite de bedoeling was om dit patroon gewoon uit dit papier te knippen, maar ik doe dit niet, omdat het patroon dan voor een groot stuk onbruikbaar wordt, vooral als je het achteraf nog eens in een andere maat wil overmaken. Ook was het patroon nadat ik alles had overgenomen, moeilijk terug op te plooien, vooral ook omdat het oorspronkelijk een beetje schots en scheef opgeplooid zat. M.a.w Ik had het patroon zelf liever op een iets dikker papier gezien. Voor de rest niets meer dan lof over deze patronen.Aan de hand van tekeningen en een uitleg wordt alles duidelijk uitgelegd. De uitleg is in een duidelijk engels geschreven en er staan kadertjes met extra info, achteraan staat er ook nog een verklarende woordenlijst.

En als kers op de taart, gaat een gedeelte van de opbrengst naar dierenwelzijn!! Dit is voor mij een reden extra om nog van deze patronen te kopen en er niks mee in te zitten om hier iets meer voor te geven..


Ik nam m'n maten in inches, want in amerika doen ze dat ook en dus op het patroon staan de maten ook in amerikaanse maten. Ik maakte maatje 2, de mouwen van versie 2 en de strik van versie 1.
Ik gebruikte een vintage stofje dat ik gekocht heb op kapaza. Volgens mij is het een oud laken of iets dergelijks, want er waren stukken stof die toch al een beetje verduurd waren. Het nadeel van 2de-hands te kopen zekers, je koopt een beetje een kat in een zak. Gelukkig was de lap groot genoeg en had ik voldoende goede stukken om de jasmine te maken.
Bjorn vind het stofje absoluut niet mooi, een beetje te oma-achtig zei hij. Ik vind het eigenlijk wel iets hebben... Alleen, ik sta absoluut niet met wit, ik ben daar veel te bleek voor en dat wit doet daar niet veel goeds aan... Ik ben nu aan't twijfelen om het eventueel te verven in een iets warmere kleur, maar weet nog niet goed welke kleur en heb een beetje schrik wat het gaat doen met het patroontje.
Het model vind ik echter wel geweldig. Het past mooi aan en dat zonder knopjes, rits of iets dergelijks. Bjorn vond dat ik het in een "sjieker" stofje moest maken, want het model vond hij in ieder geval ook leuk.
 De halslijn vind ik echt super, mooi wijdt bovenaan en met een leuke strik. Het lusje uit het patroon (waarin de strik zit) was veel te smal, ik kreeg het helemaal niet gekeerd na het genaaid te hebben. (uiteindelijk heb ik het wel gekeerd gekregen met een fijne haaknaald, maar toen was de stof helemaal kapot :s) Dus vond ik er niks beters op dan het lusje dubbel zo breed te maken. Dit is uiteindelijk heel goed uitgedraaid, want nu kan ik de strikken er gewoon doorhalen en moet ik de strik niet te strikken... 
De mouwen vind ik een leuke lengte hebben en het hoekje uit de manchet vind ik een mooi detail. De manchette is trouwens met de hand vast genaaid aan de binnenkant. Ik haatte het vroeger om iets met de hand vast te naaien, maar ik begin het wel fijn te vinden, zo lang ik het op m'n gemakje kan doen.
Met andere woorde, ik ben er best tevreden over.

Ik maakte met hetzelfde stofje ook nog een naaldenkussentje voor rond m'n pols. Ik gebruikte hiervoor dit patroon.

Noot aan mezelf: Als ik nog eens een cirkel moet naaien, teken ik die best uit op de stof, zodat ik op een lijn kan stikken. Om 1 of andere manier lukt het me niet om anders een mooie cirkel te stikken :s
Ik het 2 streepjes velcro gebruikt, omdat ik hem ook over m'n trui aan kan. Aan de andere kant maakte ik de velcro in de andere richting... 


maandag 21 januari 2013

Josefien gepimpt.

Wie is Josefien? Awel, dat is mijn naaimachine!

Ik ben al lang van plan om een speldenkussen te maken. Momenteel heb ik een magnetisch speldenkussen:
Vooral ook handig als heel je doos speldjes op de grond valt. Maar ik heb ergens gelezen (ik weet niet meer waar) dat de magneet een elektronisch naaimachine in de war kan brengen. Omdat dat niet mijn plan was, ging ik op zoek naar speldenkussen op pinterest. Daar vond ik dit exemplaar:
Maar ik zag ook dit exemplaar:
Josefien heeft dan wel een mesje, maar'k knip mijn draadjes toch liever door met m'n borduurschaartje. En om 1 of andere manier moet ik dat altijd zoeken als ik aan't naaien ben. 
Heel mijn zijkant is toch vrij, dus ik bedacht dat ik genoeg ruimte had om een speldenkussen en zakjes te maken om mijn schaartje en tornmesje in op te bergen, zodat ik die steeds bij de hand heb. Voor mijn draadjes weg te gooien heb ik toch al een pot  langs Josefien staan, zodat ik ze daar onmiddellijk kan ingooien, dus dat zakje had ik niet nodig.
Met de 2 bovenstaande in m'n hoofd, ontwierp ik dus zelf een speldenkussen/organisertje voor op mijn naaimachine.

Ik mat de hoogte en de breedte die ik wou (12,5 x10,5 cm), telde bij de hoogte, de hoogte van de zakjes op (6,5cm), verdubbelde dit en telde voor elke kant 1cm naadwaarde bij => Ik begon dus met een lapje stof van 14,5cm x 36cm. Ik plakte er een laag vlieseline tegen en plooide het dubbel. Omdat ik het wilde bevestigen met 2 elastieken, spelde ik deze ook al vast (op de foto links) op de juiste plaats (bovenaan 1 cm van de rand, onderaan de afstand van de zakjes)
Ik naaide de lange kanten dicht en draaide de stof goed:
Dan plooide ik de naad aan de bovenkant naar binnen en plooide het zakje zoals het moest komen en keek waar de velcro om achteraf het speldenkussen mee te  bevestigen moest komen en stikte deze vast (met het zakje terug opengeplooid). Daarna stikte ik smal rond de rand:
Ik keek daarna waar ik wou dat  mijn zakjes kwamen en stikte deze door.
Het speldenkussentje wou ik 5x10cm hebben, dus ik knipte 2 lapjes van 7 x 12cm
Op 1 lapje stikte ik de velcro vast:
Ik legde de 2 goeie kanten op elkaar en stikte rond.en hield hierbij een opening van iets meer dan 2 cm. Ik knipte de hoekjes bij en keerde het speldenkussen naar de goeie kant.

Daarna moest ik het enkel nog vullen en daarna de opening dichtnaaien:

Om de elastiek aan de andere kant te bevestigen, maakte ik er 2 knippers aan en klaar is kees. 
Vanaf nu heb ik m'n schaartje en tornmesje altijd bij de hand en kan ik mijn magnetisch speldenkussen uit de buurt van Josefien houden. Helemaal blij!



zondag 20 januari 2013

Een droge kont.

Omdat ik binnenkort met de fiets naar het werk zal gaan en dus weer en wind zal trotseren en vooral ook de regen, wou ik een zadelhoes. Ik haalde mijn inspiratie uit 'Zo geknipt!'
Ik haalde de stof bij bambiblauw:

Het was de eerste keer dat ik met toille cirée (of tafelzeil) werkte en het is me goed bevallen. Ik had er in eerste instantie wel een beetje schrik van, maar het ging allemaal vlot onder m'n machine, leve de IDT!
 
Het knoopje komt van de kringloop.



Geen natte kont meer voor mij. M'n fiets zag ik altijd al van ver staan door m'n kleurrijke fietszakken van de wereldwinkel, maar met de gekleurde zadelhoes ga'k er helemaal niet meer langs kunnen kijken, een extra voordeel!

En omdat ik dan toch bezig was met de toille cirée en omdat onze Luka het stuk plastic waar de hondenpoepzakjes maar niks vond (en wij stiekem ook niet), maakte ik uit hetzelfde boek ook een hoesje voor de hondenpoepzakjes, zodat hij in stijl in de straten kan rondparaderen.


Om de toille cirée op z'n plaats te houden, kreeg ik hulp van enkele lieveheersbeestjes:




vrijdag 18 januari 2013

Een rok, een haaksel en een nieuwe stoffenwinkel.

Ik bestelde dit stofje bij Bambiblauw:Opties

En maakte er dit van:
Toen ik de stof thuis gestuurd kreeg, wist ik meteen dat het een rokje zou worden, maar hoe ging ik een rokje uit een lap stof van 110 x 100 cm krijgen? Wel, door een combinatie van een patroontje uit de rokkenspecial van Knip van vorig jaar en Zsazsa's A-lijn met paspel. De onderrok maakte ik uit een rood katoentje. Jammer genoeg hadden ze geen paspel in dezelfde kleur, dus maakte ik de paspel zelf met een rode biais en macramékoord, net zoals ik hier ook deed.

Ik kijk al uit naar de lente/zomer om dit rokje te kunnen dragen!!

Ik heb me trouwens voorgenomen om niet meer naar domme tv programma's te kijken, maar Bjorn doet dit wel graag en vindt het ook leuk als ik bij hem in de zetel zit. Oplossing: Ik ga een poging doen om dit jaar terug te breien en/of haken. Ik haalde alvast ons moeke hare voorraad "wol" en leerde mezelf terug haken. Hier m'n 2de probeersel (met het eerste hebben de katten gespeeld, tot onze Luka het te pakken kreeg en toen... was het kapot.)

Er is trouwens een nieuwe stoffenwinkel geopend hier in de buurt. Ik ging tijdens het openingsweekend eens een kijkje nemen en'k ga er zeker terug gaan. Eindelijk een stoffenwinkel met hippe stofjes!! En binnenkort starten ze ook met een webwinkel, helemaal geweldig, dan kan ik thuis al eens kijken en vervolgens naar ginder rijden!
't Was er met de opening super druk, waardoor het moeilijk was om rustig naar de stofjes te kijken en stofjes kiezen doe'k het liefst op m'n gemak.'k Heb er wel alvast enkele patronen van Colette aangeschaft die ik stiekem al lang wou. Helemaal blij!
http://www.hetstoffenhuis.be/


Bloezende bolletjes.

Omdat ik binnenkort met m'n nieuwe job begin, vind ik het leuk om hiervoor al een nieuwe garderobe bij elkaar te naaien. 
Ik had op het stoffenspektakel in Eindhoven een bordeauxrood satijnachtig stofje gevonden met gekleurde bolletjes. Ik wist meteen dat het een blouse zou worden en ging dus op zoek in mijn stapel knipmode's en burda's. In de knip van september 2012 zag ik dit:


Dit is wel een look waar ik me in kan vinden.

Voor het boordje aan de halslijn, maakte ik eerst een biais. Eerst heb ik de uitgeprinte versie van de biais-maker aangepast aan de grootte van de biais die ik nodig had en na wat knip en plak werk, maakte ik mijn biais. Dit moest wel niet volgens het patroon, maar het leek mij gewoon handiger.


Ik vond de uitleg van de splitjes niet meteen duidelijk en ik denk ook niet dat ik het heb opgelost volgens de regels van de kunst, maar al bij al ziet het er wel ça va uit.


 Op m'n paspop vreesde ik al dat de halsuitsnijding een beetje laag ging komen, en ik denk niet dat ik hem ooit zal aandoen zonder een topje onder. 't Is op de foto's ook niet meteen te zien, aan de mouwen zitten knoopjes. Omdat het me om 1 of andere reden niet lukte om de knoopsgaatjes fatsoenlijk te maken, heb ik dit maar opgelost met knippertjes en knopjes erbovenop...
Let niet op m'n kousen, zo loop
ik nu eenmaal in huis rond. De grijze
sokslofjes heb ik trouwens gekregen
van m'n broer. Ze komen uit bulgarije
en ze zijn super!!
Ik denk dat het zeker draagbaar is op kantoor, niet? Maar dan wel zonder de grijze kousen en met deftige schoenen in plaats van sokslofjes... en tja, met een proper gestreken rok :s



Onze Wilber heeft het alvast goedgekeurd...

donderdag 17 januari 2013

Made by méke.

Eerst en vooral, de beste wensen voor 2013! Ik hoop dat het een creatief jaar mag worden, met vele nieuwe uitdagingen!

Met nieuwjaar heeft mijn metekindje Rune zijn nieuwjaarsbrief super flink opgezegd. In ruil daarvoor kreeg hij een zelfgemaakte trui van zijn super fier méke.


Het patroontje komt uit een oude knippie (aug/sept 2009), die ik haalde op de boekenverkoop van de bib van Overpelt ten voordele van 11.11.11. Op de boekenverkoop zelf heb ik een aantal knippie's op de kop kunnen tikken (1€ voor 5). Blijkbaar lag er op de boekenverkoop nog niet alles, dus achteraf heb ik op de bib zelf ook nog stapels oude burda's gekocht. En dat allemaal voor het goede doel!

Het stofje haalde ik bij 't goedkope huis in Weert. Ik had veel meer verwacht van deze winkel en ik denk niet dat ze me er snel zullen terugzien. Ik vond de medewerkers niet heel behulpzaam en vriendelijk en echt veel mooie stofjes hadden ze ook niet.

Het is het eerste projectje waarvoor ik m'n lockmachine gebruikte. En onmiddelijk al cirkels! Ik heb de cirkels op de ellebogen volledig met de hand overlock, hiermee wil ik zeggen dat ik gelockt heb door te draaien aan het vliegwiel van m'n machine. Zeer vermoeiend en traag, maar't gaf wel een goed resultaat.